Prikkelbare darm syndroom: wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Prikkelbare darm syndroom Den haag

 

Het prikkelbare darm syndroom in Den Haag (IBS) is een aandoening die buikpijn en een onaangenaam opgeblazen gevoel na het eten veroorzaakt. Het komt het meest voor bij vrouwen, tot 14% van de bevolking, maar iedereen kan het krijgen. IBS treft mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor naarmate men ouder wordt. Bijna tweederde van de mensen met IBS heeft ook last van depressie of angst. Als je IBS hebt, kun je ook merken dat bepaalde voedingsmiddelen je symptomen meer uitlokken dan andere. Maar hoewel er veel dingen zijn die u kunt doen om uw symptomen te beheersen en de invloed ervan op uw dagelijks leven te verminderen, kunnen ze moeilijk te overwinnen zijn als ze eenmaal zijn vastgesteld. Dit is wat we weten over het Prikkelbare Darm Syndroom en hoe je er voorgoed vanaf kunt komen.

Wat is prikkelbare darm syndroom?

IBS is een aandoening die buikpijn en een onaangenaam opgeblazen gevoel na het eten veroorzaakt. Het komt het meest voor bij vrouwen, tot 14% van de bevolking, maar iedereen kan het krijgen. IBS treft mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor naarmate men ouder wordt. Bijna tweederde van de mensen met IBS heeft ook last van depressie of angst. Als je IBS hebt, kun je ook merken dat bepaalde voedingsmiddelen je symptomen meer uitlokken dan andere. Maar hoewel er veel dingen zijn die u kunt doen om uw symptomen te beheersen en de invloed ervan op uw dagelijks leven te verminderen, kunnen ze moeilijk te overwinnen zijn als ze eenmaal zijn vastgesteld. Dit is wat we weten over het Prikkelbare Darm Syndroom en hoe je er voorgoed vanaf komt.

Prikkelbare darm syndroom behandelen: 5 strategieën om snel van IBS af te komen

Op lange termijn is de beste manier om IBS te behandelen veranderingen in levensstijl, zoals een evenwichtig dieet, vaker kleinere maaltijden, het vermijden van alcohol en cafeïnehoudende dranken, en het verhogen van je vezelinname. U kunt ook proberen uw vochthuishouding te verbeteren door meer vloeistoffen te drinken, zoals water, cafeïnehoudende dranken en kruidenthee.

Bij ernstige symptomen kunt u antidepressiva, antibiotica of ontstekingsremmers voorgeschreven krijgen. In deze gevallen mag u deze medicijnen alleen tijdelijk gebruiken, omdat ze op lange termijn schade kunnen toebrengen aan uw darmflora (goede bacteriën) en uw darmmotiliteit (het systeem dat ervoor zorgt dat voedsel door uw spijsverteringsstelsel kan bewegen) kunnen verstoren, waardoor uw darmen op lange termijn beschadigd raken en het risico op het ontwikkelen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn toeneemt.

Prikkelbare darm syndroom en depressie: is er een verband?

Er zijn aanwijzingen dat mensen met IBS een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een depressie. Aangezien depressie ook vaker voorkomt met de leeftijd, kan het zijn dat mensen met IBS meer kans hebben om een depressie te ontwikkelen vanwege de toegenomen ernst en impact van de aandoening, in plaats van een direct oorzakelijk verband. Er is geen direct verband tussen IBS en angst, maar veel mensen met IBS lijden ook aan angststoornissen. Angststoornissen komen veel voor en kunnen zowel bij mensen met als zonder IBS voorkomen. Niet alle mensen met IBS lijden aan depressie, angst, of een angststoornis, en het is belangrijk om uw arts te raadplegen om eventuele andere onderliggende oorzaken van uw symptomen uit te sluiten.

IBS en angst: waarom hebben mensen met IBS ook angst?

Veel mensen met IBS hebben ook last van angst. Dat komt omdat angst, net als IBS, verband houdt met de darmen en de hersenen. Angststoornissen komen veel voor en kunnen voorkomen bij mensen met en zonder IBS. Als je zowel IBS als angst hebt, kan het zijn dat je angst op de achtergrond raakt als je IBS hebt, omdat je er zo aan gewend bent! Angst kan de IBS-symptomen ook verergeren doordat je gevoeliger wordt voor de effecten van je voeding, zodat je meer pijn en ongemak voelt.

Samenvatting

IBS is een aandoening die buikpijn en een onaangenaam opgeblazen gevoel na het eten veroorzaakt. Angst, depressie en IBS zijn verbonden met de darmen en de hersenen, en beide aandoeningen kunnen door angst worden verergerd. Als je IBS hebt en ook last hebt van angst of depressie, is het belangrijk om een afspraak te maken met je arts. Niet alle mensen met IBS hebben een depressie of angst, en misschien kun je een behandeling krijgen voor je darmklachten zonder dat je voor je depressie of angst naar de dokter hoeft.